Kugleregn og hashkager

Lige et længere indlæg skrevet under vores ferie...

Afslappende øjeblikke som dette (en flodhest gjorde lige opmærksom på sig selv...) er anledning til at gøre nogle af de ting som hverdagen ikke altid giver rum for. Skrivning blandt andet.

Den tid vi har været i Zambia, er der foregået helt absurde ting på farmen som vi ikke har kunnet fortælle om før nu. Birgitte og Dan, som leder farmen, er vi blevet rigtig glade for, men andre har været af en helt anden mening.

En aften ringer Dan til Ingrid, kan du komme forbi med det samme? Dan har samme dag hentet kassebogen fra Dane Shoppen, farmens butik i byen, og sammenlignet den med regnskabsbogen på farmen. Når Dane Shoppen afleverer dagens indtægt til regnskab på farmen, bliver beløbet skrevet ind både i Dane Shoppens protokol og igen når pengene modtages på farmen. Ved at sammenholde de to bøger blev det pludselig tydeligt at farmens regnskabsmand havde snydt for mange penge – på dette tidspunkt havde ingen anelse om svindlens omfang – gennem en længere periode. Beløbet som var skrevet i regnskabsbogen var langt mindre end det beløb man i Dane Shoppen havde noteret. Når regnskabsmanden modtog pengene fra Dane Shoppen førte han et forkert beløb i bogen (altså mindre end det faktiske) og smed kvitteringen væk, og dermed kunne han stikke restbeløbet i lommen. Manden, lad os bare kalde ham ved navn – Gudson, må have fået et tip, for næste morgen siger han op med øjeblikkelig virkning.

Og så begyndte begivenhederne at rulle...


Kapapula, vores forstander, var på farmen for at deltage i et møde med alle farmens arbejdere i en allerede kørende sag med fagforeningen. Lige inden han forlod stedet, viste Gudson sig pludselig. Han var meget voldsom i sin fremfærd og fik virkelig lavet en scene foran alle arbejdere. Kapapula bliver derfor bekymret for Birgitte og Dans sikkerhed; kunne nogle finde på at bruge natten til yderligere ballade? Politiet bliver tilkaldt for at være ekstra opmærksomme på farmen i løbet af natten, og de øjner straks muligheden for action; Hvis I hører skud i nat, skal I ikke være bange. Det er bare os! Det bliver besluttet at vi skal bytte seng med Birgitte og børnene, bare for at være på den sikre side. Dan finder begge geværer frem, og efter at have udvalgt os flugtveje går vi alle i seng. Hvilken nat venter forude?

For den gode histories skyld havde en kugleregn naturligvis været gavnlig, men i den virkelige verden var vi taknemlige for en rolig nats søvn uden forstyrrelser.

Flere kriminelle handlinger tilføjes.

Efterhånden som der bliver klarhed over sagen, viser det sig at Gudson har svindlet for flere hundredetusinde kroner. Pengene er brugt på biler, lækkert hus og en masse arbejderes sympati, og stemningen på farmen er trykket.

Her bør det tilføjes at manden, udover at være regnskabsmand, er præst for en kirke og en aktiv politiker der stillede op til lokalvalget i september.

Inden Dan får meldt Gudson til politiet, er Dan pludselig anklaget for flere "issues":

  • Han har sagt dårlige ting om sine arbejdere i Gudsons påhør.
  • Han har talt dårligt om præsidenten.

Den første giver selvfølgelig ballade på farmen, nummer to er straks værre og kræver forklaringer fra mange 'høje mænd'. Vores gode zambianske venner bliver til stor hjælp i forhold til politiet.

Som om det ikke var nok.


En lørdag morgen ringer Birgitte, kan I komme og tage børnene? Malene er hurtigt på cyklen og finder fem bruske mænd skælde og smælde mens børnene leger omkring. Narkopolitiet modtog om morgenen tip om at Birgitte og Dan havde narkotika liggende. Samme morgen havde de fundet noget i indkørslen, men blot smidt det i skraldespanden uden videre tanke. Det skulle de ikke have gjort! Birgitte henter klumpen, som viser sig at være hash, fra skraldespanden, og da hashklumpen derfor kommer inde fra huset, skal hele huset ransages.

Til sit store held er Dan taget på tur langt uden for telefonisk rækkevidde. Havde han været hjemme, var han formentlig blevet smidt i fængsel. Ransagningen resulterede kun i to geværer og et gevir som Dan om mandagen skulle aflægge forklaring for. Efter omkring fire timer faldt narkopolitiet til ro og kunne se den åbenlyse sammenhæng mellem hashklumpen og Gudson: Gudson havde bedt sin havedreng (efter sigende) plante hashklumpen hos Birgitte og Dan, og derefter fået en anden til at kontakte narkopolitiet.

Afrika. Afrika. Politiet har ikke anholdt (eller kunne ikke anholde, det er lidt uvist) Gudson, og rygter siger at han nu er flygtet til England. Pengene får vi formentlig aldrig at se igen.

Vores bekymringer har naturligvis drejet sig primært om Birgitte og Dan, som har været under pres igennem meget lang tid. De ser ud til at være ved godt mod, godt hjulpet af gode besøg fra Danmark.

Vær gerne med til fortsat at bede for ro og stabilisation på farmen, og for velsignelse over Birgitte og Dan og deres tre børn.