1500+ synsprøver

Med kufferterne fulde af genbrugsbriller rejste en gruppe optikere fra Danmark til Kaniki. Vi fulgte dem på deres rejse 2200 km. rundt i Luapula Provinsen.

Her koster 4 citroner én krone, store solmodne avocadoer fås også til én krone, og frokost til 9 personer kan næsten snige sig op på 10 kroner. Fisk fanges i floden, høns i haven, og gedekid slagtes på markedet.
Alligevel kæmper mange med at få mad på bordet. Behovene er mange, men denne gang handlede det om syn.

Afstandene er store og øjenlægen eller optikeren ligger ikke lige om hjørnet. Hvad nytter det også hvis alligevel ikke man kan betale for sine briller?

I hver en by vi kom frem, var folk stimlet sammen.
- Jeg kan ikke læse min bibel.
- Jeg kan ikke se på afstand.
- Jeg kan slet ikke se!

Omkring 250-320 synsprøver blev taget i løbet af en lang arbejdsdag og efterfølgende fik folk udleveret gratis genbrugsbriller i den rette styrke.
Mange gik glade hjem!

På to uger tæt sammen med optikere lærer man nogle ting. Vidste du at 30% af kroppens energi bruges på synet? At du med de rette tilretninger omkring din arbejdscomputer vil kunne undvære godt en times nattesøvn?
At for meget sollys kan give grå stær.
Et godt syn er afgørende for en god livskvalitet, også - og måske især - i Zambia.

Nyt Syn har kørt et ligende projekt i Senegal gennem mange år. Hvorvidt lignende projekter fremover skal gennemføres i Zambia, er endnu ikke helt fastlagt, men vi har nu en god kontakt til optikerne og vil formentlig blive rejseguider, hvis en ny tur arrangeres.

Hvorfor bruger man som optiker to ugers ferie på at forsyne zambianere med briller?
Kombinationen af at rejse med sin profesion, være med til at gøre en forskel, og samtidig opleve kultur og natur på helt tæt hold, er opskriften på en indholdsrig og fantastisk ferie, hvis du spørger vores rejsefæller. Vi synes faktisk det er genialt!