Skolestart

Denne uge har været skolestart for de fleste skoler her i landet. Ugen bruges primært på “pligter” af forskellig art; slå græs omkring skolen, havearbejde (hvis skolen ligger på landet), fejning, rengøring – måske ikke så mærkeligt at fremmødet de første dage er beskedent!

Første skoledag i Misaka

At starte i 1. klasse er ikke mindre spændende om man bor i Zambia som i Danmark. Vi talte med flere førsteklasses-elever i Misaka som ikke havde talt om andet det meste af ferien, end at de snart skulle starte i skole. Hvor første skoleår i Danmark for de mindste formentlig mest opdattes som leg og nye kammerater, så har de små i Misaka fokus på at lære og klare sig godt i skolen.

Skolefest

I Misaka ville vi gerne være med til at gøre denne uge til noget lidt mere specielt ved at lave et event som kunne være med til at trække flere elever til – skoleparty! Omkring 100 børn (ud af skolen omkring 250 elever, hvilket vist er bedre end forventet for disse dage) mødte forventningsfulde op fredag morgen. Vi havde arrangeret lege og konkurrencer, ansigtsmaling og forskellige andre ting som bragte smilene frem hos eleverne.

Fra Aktion Afrika har vi igen i år modtaget julegaver til alle børnene, som vi også uddelte idag til stor begejstring. Malene stod i “gaveboden” og fik lov at overvære de mange nysgerrige blikke, når julegaverne skulle vælges. Gaveuddelingen bestod også af smarte kasketter, blyanter og skoleredskaber, legesager og andre småting, som altsammen er kommet for nylig med en container – der var virkelig fest i Misaka!

Øget indsats for 'skole-hjem-samarbejde'

En af de store udfordringer for disse små skoler i landsbyområder er forældrenes opbakning, eller mangel på samme, til skolen og dermed børnenes uddannelse. Har man aldrig selv gået i skolen, kan det være svært at forstå værdien af at kunne læse og skrive. Derfor er forældrenes opbakning til skolen ofte begrænset, hvilket bl.a. viser sig i manglende betaling af skolepenge. Det har været en udfordring i Misaka så længe skolen har eksisteret, og tilsvarende udfordringer hører vi om fra andre skoler i landområderne. Fredag var alle forældre derfor indkaldt til forældremøde mens børnene hyggede sig med deres lege, aktiviteter og gaveuddelingen. Omkring 75 forældre mødte op og havde en god snak omkring skole, uddannelse og betaling af skolepenge. Vi håber det kan blive starten på en bedre dialog (skal vi gå så vidt som til at kalde det “skole-hjem-samarbejde”?) forældre og skole imellem. Det er ikke en let opgave, men vi håber lærere og ledelse må få visdom til at det må lykkes. Forældre blev bagefter inviteret på en portion majsgrød, og er der god respons på det tilbud, kunne man evt. månedligt invitere forældrene til at komme og “spise med”.

Medarbejdersamling hos Beyond Ourselves

På 3 andre landsbyskoler i området arbejder vores venner for organisationen Beyond Ourselves. Deres program omfatter sponsorbørn, træning af lærere, madprogram og åndelige input. Inden skoleåret blev skudt igang på deres skolen, havde de en samling for alle medarbejdere, hvor Malene var blevet inviteret til at tale om Guds hjerte for børn. Indtil nu har det primære fokus været på at forbedre undervisningen på skolerne, men de vil gerne et spadestik dybere i børnenes åndelige udvikling. Malenes input var tænkt som en inspiration til dette, nu må vi se hvad det bærer med sig i det nye år.

Noa starter også i "skole"

For vores lille Noa blev denne uge også “skolestart” – i dansk kontekst ville vi nok snarere kalde det vuggestue. Det er formentlig et større skridt for forældrene end Noa, så indtil nu har vi taget nogle korte dage med mor og far i hånden. I næste uge sender vi Malenes far og to søstre hjem til Danmark efter 6 rigtig skønne uger sammen (mere om det i en senere blogpost), og derefter begynder vores hverdag for alvor igen, og dermed Noas mere regelmæssige gang i vuggestue.

Containerguld

I lørdags ankom årets container! Den har sejlet på verdenshavene de sidste par måneder og nåede nu endelig til Baluba Valley Farm, hvor en stor flok mennesker var klar til at modtage af herlighederne. Særligt fra Skovlyset i Herning modtog vi rigtig mange skønne ting. Med stor hjælp fra Malenes søster, Miriam, har vi fået banet os vej gennem omkring 20-25 sække af børne- og voksentøj, sko, tæpper, linned, stof, legetøj, bolde, cykler og meget andet godt. Børnetøjet er nøje sorteret og klar til nogle af forårets langture, hvor vi kombinerer børnemøder i bushen med tøjuddelingen. Når man sådan gennemgår sæk efter sæk med tanke på glæden hos modtagerne, er det pludselig rigtig sjovt at tømme container. En del er allerede afleveret til nogle af de projekter vi har kontakt med her i nærheden, og som nævnt tidligere fik børnene i Misaka også glæde af en hel del af herlighederne.
Tak til alle som har indsamlet, pakket, transporteret, sorteret og alt hvad der ellers følger af arbejde med container! Der er mennesker i den anden ende som bliver utrolig glade for hvad der er blevet sendt.