Kulturforandring

De fleste har en forestilling om Afrika. Billedet indeholder ofte kirker med fest, sang og dans, og store mama’er med dybe gospelstemmer til rytmer fra bongotrommer.

Sandt?

Feste og danse dét kan zambianerne. De har også store flotte stemmer. Rytme er de født med. I børnekirken gør en gul plastikspand det ud for trommerne.

Alligevel er der mange ting, når det kommer til lovsang og tilbedelse, vi længes efter kunne være anderledes. Uden at pege fingre føler vi nogle gange at der mangler dybde, nuance og flere dimensioner. Vi længes efter at se lovsang som giver Gud al æren og ikke sætter fokus på os selv.

I børnekirke-sammenhænge oplever vi faktisk at “festen” tit er forsvundet lidt. Man “importerer” nogle voksensange – hvilket i sig selv er fint – med kun meget små bevægelser som ikke bringer meget glæde frem hos børnene. Deres ansigtsudtryk ændres fuldstændig når festen bringes tilbage.

Nye strømninger

Hvordan er man med til at lave en kulturændring på dette område? Det er der formentlig ikke et enkelt svar på. Men omend vi ved, kulturændringer ikke sker henover en nat, ligger det os meget på hjerte at sætte et nyt præg på kulturen, i hvert fald omkring os.

1. Konferencen i august

Vores konference var anderledes. Vi havde tre fantastiske lovsangere som ledte os lige ind i Guds nærvær, og det var skønt!! Malene havde en enkelt lektion om lovsang og om aftenen lavede vi nogle “praktiske øvelser” fra formiddagens undervisning. Den aften blev Gud virkelig æret, og det glædede os dybt!

Therefore let us be grateful for receiving a kingdom that cannot be shaken, and thus let us offer to God acceptable worship, with reverence and awe, for our God is a consuming fire.

Hebræerbrevet 12:28

Responsen på lovsangen under vores konference var stor, og det var for mange konferencens højdepunkt.

Lad os her vise et glimt fra “festen” hvor Given fra Misaka “løfter taget”. Hun er en meget dygtig lovsanger som vi er stolte af at have på teamet.


Vores tre konference-lovsangere er blevet en del af KIMI Zambia teamet. Én af dem kommer formentlig til at lede børneklub med særlig fokus på lovsang, mens de to andre vil være med ved ledersamlinger og kommende træninger, fordi vi tror lovsang er en meget vigtig del af KIMI Zambia.

2. Nyt børnemateriale

Malene har længe gået med en drøm om at skrive et undervisningsmateriale for børn omkring lovsang og tilbedelse. Vi længes efter at se en ny generation som forstår at have lovsang som livsstil.

Som børneklub i Kids in Ministry Int. (KIMI) forventes der at man bruger KIMI undervisningsmaterialer. Derfor er det med stor glæde at Malene nu har fået lov at skrive i samarbejde og under rådgivning fra Becky Fischer, Director i KIMI, som er meget dygtig til at skrive børnematerialer, og selv har udtrykt at der mangler undervisning om emnet.

Arbejdet er stadig i de indledende faser og kommer til at strække sig over lang tid. To søndage har Malene haft en lektion med til Misaka for at “teste” materialet af på børnene.

3. Lovsang under åben himmel

For nogle uger siden holdt vi havefest. Ikke kun fordi vi elsker at have folk i vores hjem, men også fordi vi gerne ville samle netværket omkring filmen Holy Ghost (som vi i øvrigt varmt kan anbefale). Denne måde at samle folk på, var vi rigtig glade for. Næste træk bliver formentlig om et par uger at samle folk til en lovsangsaften. Igen for at være med til at sætte et aftryk af lovsang som går dybere.