Danske Mango'er i Misaka

Det er dagen derpå, eller snarere dagen på dagen på dagen derpå. Men udmattelse er ikke det værste når det kommer som følge af en success. De sidste 10 dages besøg af tre medarbejdere fra børnekirken i Mango, Århus, har været til stor berigelse for børn og børnemedarbejdere i Misaka – og også for århusianerne selv.

Cathrine & Given

Vores fornemmelse og ønske inden ugens begyndelse var en uge fyldt med Guds nærvær hvor hele barnet – ånd, sjæl og legeme – ville blive tilgodeset. Bagefter sidder vi netop med en følelse af at vi nåede hele vejen rundt hos børnene, havde et varieret program som både indeholdt leg og fest, og skønne øjeblikke i Guds nærvær. For medarbejderne fra begge kontinenter blev det en lærerig uge, både gennem undervisning og praksiserfaringer sammen.

En meget STOR TAK til Cathrine, Sabina og Noomi for at lægge hjerte, sjæl, tid, penge og kræfter i venskabsrelationen til børn og medarbejdere i Misaka!

Dans og sang skød ugen igang

Søndag morgen blev startskuddet på Mango-ugen, og det var tydeligt at mærke spændingen og forventningen. Formiddagen blev en sand fest hvor vores gæster for alvor blevet introduceret til zambiansk sang og dans, når det er på sit absolut højeste. Sveden trillede ned ad kinderne på os alle, og vi måtte gøre en vandpause inden Cathrine fortalte lidt om livet i Danmark.

Om eftermiddagen var pigerne rundt at besøge nogle af børnene i deres hjem, og Cathrine kørte med os en tur for at se Baluba Preaching Point som ligger yderligere 9 km ude i bushen – mest for at vise hvor langt ud man kan komme!

Kirkens yderligste mødested, Baluba Preaching Point

En uge med oplevelser for hele barnet

Mandag, tirsdag og torsdag mødtes vi som medarbejdere til undervisning om formiddagen. Fra pigerne i Mango ville vi gerne lære noget om indlæring, psykologi og pædagogik, samt kreativ formidling med dukker og drama. De ville til gengæld gerne se og lære om hvordan børn oplever Gud, og redskaber til at lede børn ind i Guds nærvær.

Mandag fik børnene kreeret nogle fine bannere med forskellige skriftsteder. De gik ihærdigt til værks med pensler og maling som snart ikke kun var på bannere men også på tøj og kirkegulv – tja, “hvor der handles, der spildes...” Vi underviste om at bede Guds ord og brugte bagefter bannerne som bønnestationer.

Tirsdag blev store legedag, både i medarbejderundervisningen og blandt børnene. Det lyder banalt, men for mange medarbejdere var den en øjenåbner at lege er en super indgangsvinkel til venskab med børnene og også til at lede dem ind i Guds nærvær.

De danske piger fik fortalt at Danmark er en fodboldnation, så det måtte naturligvis testes i en duel torsdag eftermiddag, mens resten af børnene fik lavet flag/bannere til brug under lovsang. Given underviste om farvers symbolske betydning og om at Gud elsker når vi danser. Dagen sluttede vi af med lovsang og dans med 80 farverige bannere svajende i lokalet.

Andagter for hele skolen

Også skolen fik glæde af det danske besøg. Nogle klasser har fri omkring kl. 10 om morgenen hvor andre møder ind – en møde at udnytte de få klasseværelser som er til rådighed. "Skiftepausen" blev en oplagt anledning til at lave andagter for alle skolebørn. Vi kunne drømme om at det fandt sted hver eneste dag, men i hvert fald i denne uge fik børnene sang og et kreativt budskab med sig som en ekstra del af skoledagen.
Noomi & Cathrine førte an med brug af dukker, teater, billeder og andre illustrationer – det er altid godt for vores medarbejdere at møde andre som er vant til kreativ formidling.

Snobrød, skumfiduser og nye skoletasker

Fredag var børnene inviterede fra kl. 17 og indtil næste morgen. Vi har to gange tidligere holdt sådanne “overnights” for børnene og de absolut elsker det! Mango-medarbejderne ville gerne give børnene lidt dansk lejrliv med i oplevelsesbagagen så for første gang måtte børnene ud af finde pinde til snobrød. Vi fik tændt et gigantisk bål hvor der blev bagt snobrød og grillet skumfiduser under stor jubel.

Rundt om bålet blev igen danset og sunget så ingen i Misaka kan have været i tvivl om begivenheden – det er som om det at mødes om aftenen sætter trumf på sang, dans og begejstring, som ofte når helt uanede højder, men absolut festligt! Afslutningsvis mødtes vi alle i kirken til en skøn tid med lovsang og bøn.

Inden mørket faldt på fik medarbejderne anledning til at vise resultatet af to timers intens dukke-træning. 5 dukker sang og spillede “Baskin in the Sunshine” til stor glæde for alle børnene, som forhåbentlig fremover vil se mere til deres dukkevenner i børnekirken.

Det er svært at definere højdepunkter i sådan en uge, men ingen tvivl om at lørdag morgens uddeling af legetøj og skoletasker vakte lykke. Børnene i Mango havde både indsamlet penge, som bl.a. blev brugt til afvikling af Mango-ugen, men også legetøj, tøj og en hel bunke fine skoletasker. Den slags uddelinger kan skabe stor kaos og ballade, men alle børnene tog i mod med stor glæde – uden at kigge misundeligt efter hvad andre havde fået. I timerne efter kunne man da også høre børn lege med nye biler, mens andre sang sange fra ugens løb mens de marcherede rundt med deres nye skoletasker.

Et nyt venskab

Som medarbejdere sluttede vi af sammen lørdag med de sidste lektioners undervisning og et festmåltid på zambiansk vis. Det blev sagt mange skønne ord til hinanden, og faktisk gik vi hjem med en oplevelse af at det virkelig var lykkedes at skabe en VENSKABS-børnekirke, med reelle venskaber medarbejderne i mellem.

Et nyt hold 'venskab'

Med sådan en skøn uge i bagagen virker et par dages træthed som en lille pris.