Gensyn med glæder og udfordringer

Det er sjovt som 3 måneder i Danmark igen gør at man ser Zambia med danske briller. Når man går gennem markedet, synes man næsten at kunne dufte transfedtsyrerne i luften, man forbavses over hvor mange mennesker der kan sidde på laddet af en bil, og overfældes af de mange smil og venlige mennesker. Det er nu godt at være hjemme!

To af dem vi virkelig har glædet os til at se igen, Given med sin datter Trisha

Livet i Zambia de sidste 3 måneder

Under vores ophold i Danmark havde vi ikke meget kontakt med vores zambianske medarbejdere, så det er altid spændende at høre hvordan tingene er gået under vores fravær;
Dødsfald i Kaniki: En medarbejder på Kaniki gennem mange år er død – endnu et af AIDS pandemiens mange ofre – men officielt døde hun af malaria. Trods mange års oplysning er det stadig et stort tabu som de fleste undgår, selv på deres dødsleje.

Granma'

Gammel bedstemor død: Gamle "Grandma´", som er en kær kvinde i Misaka, måtte desværre også opgive livet efter et langt og barskt liv. Da vi sidste år overnattede hos Malenes veninde Grace, fik vi lov at høre Grandma's historier fra sine barndomsår mens vi sad om bålet. Hun var en kvinde vi holdt meget af.
Alkoholproblemer for børnemedarbejder: I ét af børnekirkens tre mødesteder, Tudor Inn, har en medarbejder fået alvorlige problemer med alkohol. Flere af børnene har oplevet hende i meget beruset tilstand og mange har været bekymrede. Alkohol er et stort problem i vores samfund, hvorfor de fleste også tager stor afstand fra det. Det bruges ikke til nydelse men kun som et middel til at dulme livet. Linda, som medarbejderen hedder, er alene med en stor børneflok og var ellers begyndt at lykkedes med at drive lidt forretning.

Linda med sin familie

Malene kommer til at bruge lidt ekstra tid i den del af børnekirken indtil en ny medarbejdergruppe er kørt i stilling. Heldigvis ser det ud til at nogle er klar til at hjælpe til, så vi håber det hurtigt kommer på ret køl igen.

Nyt sponsorprogram på trapperne: I Misaka har de haft store problemer med at betale lønninger til deres lærere, som nu kører på 4. måned uden løn. Udfordringen er egentlig simpel; den lille landsby har ikke råd til at drive en skole, men vil alligevel gerne tilbyde undervisning til deres 350 børn. Vi arbejder i øjeblikket på et sponsorprogram som skal være med til at løfte elever der ikke kan betale skolepenge, etablere en madordning i skolen og økonomisk give et løft til hele skolen. Vi er endnu ikke helt færdige, men du må gerne tage et smugkig på sponsorprogrammets hjemmeside og overveje, om du måske skulle være med til at sponsorere et barn eller to? Man kan ikke tilmelde sig på siden endnu, så vent lidt endnu med den del...

Ja, det giver vist et meget godt billede af Afrika-livet på godt og ondt. Udfordringer er der altid nok af, men vi glæder os over de mange sejre som heldigvis også præger hverdagen.

Det har været rigtig skønt at mærke, at vi denne gang vender tilbage til en god flok venner, som vi efterhånden kender rigtig godt. Tænk, vi har haft helt travlt med alle de mange gensyn – det føles rigtig godt og er med til at gøre Zambia endnu mere til hjem for os.

Dåb i Misaka

I morgen skal der være dåb i Misaka. I snart et år har vi presset på for en dåbsgudstjeneste hvor også børn kunne blive døbt. Det bliver så i morgen hvor 10-15 børn skal døbes sammen med omtrent lige så mange voksne. Der er lagt op til fest og vi glæder os! Mere om det i næste indlæg...

James er én af dem som har sagt "ja" til dåb i morgen